Μενού Κλείσιμο

Προχωρημένες Συμβουλές Για Άσκηση Μόνο Για Άντρες

Πριν από χρόνια, αρκετά πριν γνωρίσω το Multi Slim όταν ήμουν επαγγελματίας bodybuilder, έπεσα στη νοοτροπία ότι όσο περισσότερο γυμναζόμουν, όσο λιγότερο λίπος έτρωγα, τόσο καλύτερα θα έδειχνα και θα ένιωθα. Εκείνη την εποχή αυτό φαινόταν το λογικό πράγμα που έπρεπε να κάνω. Και ίσως στο μυαλό μου αυτό να ήταν σωστό. Ωστόσο, από τη σκοπιά του σώματός μου, αυτό ΔΕΝ ήταν αυτό που έπρεπε να κάνω, ούτε ήταν υγιές.

Άσκηση Μόνο Για Άντρες

Αν έχετε ασκηθεί για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, οι πιθανότητες είναι να έχετε πέσει κι εσείς σε αυτή την παγίδα του μυαλού. Αν περπατήσω τριάντα λεπτά και κάψω τριακόσιες θερμίδες, τότε θα περπατήσω μια ώρα και θα κάψω διπλάσιες. Αν τρώω τριάντα γραμμάρια λίπους την ημέρα και χάσω δύο κιλά, τότε θα τρώω δέκα γραμμάρια την ημέρα και θα χάσω τέσσερα κιλά. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό.

Ενώ το μυαλό σας μπορεί να το αντέξει αυτό, το σώμα σας δεν μπορεί. Το βλέπετε αυτό σε πολλούς ανθρώπους. Από το πουθενά χτυπάνε έναν τοίχο. Το σώμα τους ξαφνικά λέει: “Αυτό ήταν, τελείωσα – όχι άλλο!” Πιστεύω ότι η αποτελεσματική άσκηση σε λιγότερο χρόνο θα σας ωφελήσει περισσότερο μακροπρόθεσμα από το να προσπαθείτε να κάνετε περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν υπερβάλλετε στην άσκηση, το σώμα σας φτάνει σε σημείο που απλά περνάει από τις συγκινήσεις. Το μόνο πράγμα που πραγματικά κάνετε είναι να ικανοποιείτε τον εγκέφαλό σας. Οι μύες κλείνουν, χτυπούν πλατώ και πονάνε.

Όλα Αυτά Είναι Σημάδια Της Υπερβολικής Άσκησης

Η πραγματικότητα είναι, η οποία θα σας φανεί παράλογη, ότι οι μύες αναπτύσσονται και αναρρώνουν κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, όχι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα να το καταλάβω μέχρι που προπονήθηκα για ένα καλοκαίρι με τον Brian Silk Mr. Universe. Ο Brian σήκωνε το μισό βάρος στο μισό χρόνο, κάνοντας τη μισή άσκηση από αυτή που έκανα εγώ. Προφανώς έκανα κάτι λάθος.

Συνέχισε να μου εξηγεί ακριβώς αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα να κάνω εκείνη τη στιγμή ήταν να φύγω από το γυμναστήριο όταν φαινόταν ότι είχα τελειώσει μόνο τη μισή μου προπόνηση. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισα το πρωτάθλημα Mr. Michigan Bodybuilding.

Εδώ είναι το επιχείρημά μου:

Η πρόοδος στο πρόγραμμα άσκησής σας έγκειται στο να εργάζεστε πιο έξυπνα και όχι πιο σκληρά, να ακούτε το σώμα σας και να καταλαβαίνετε ότι η περισσότερη άσκηση σας κάνει κακό μακροπρόθεσμα. Η μαγεία βρίσκεται σε αυτή τη φόρμουλα: Συνέπεια + ποικιλία + αποτελεσματικότητα = αποτελέσματα!

Άσκηση – Τρόποι Παρακίνησης!

Ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι λένε ότι δεν ασκούνται είναι η έλλειψη χρόνου. Πριν από λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε μια εικοσαετής μελέτη με επίκεντρο τη θεωρία ότι “δεν υπάρχει τόσος χρόνος μέσα στην ημέρα όσο παλιότερα”.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Έδειξε ότι με όλη την τεχνολογία σήμερα, έχουμε 1,5 περισσότερες ώρες την ημέρα από ό,τι πριν από είκοσι χρόνια. Με άλλα λόγια, με όλα τα gadgets που υπάρχουν για να μας βοηθούν να επικοινωνούμε και να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, θα έπρεπε να έχουμε μιάμιση ώρα περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας.

Ποια είναι η λύση; Με λίγη ιεράρχηση προτεραιοτήτων και λίγη διαχείριση του χρόνου, μπορούμε να βρούμε χρόνο για να γυμναστούμε!

Χρονικά Πλαίσια

Καθώς πλησιάζετε στην επίτευξη του στόχου σας, αρχίστε να σκέφτεστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας τον επόμενο στόχο. Πρέπει να καθορίσετε το επόμενο σημείο εστίασης για να σας κρατήσει στην πορεία σας. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι είστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχετε τον παρόντα στόχο στην καθορισμένη χρονική περίοδο.

Ο καθορισμός χρονικών πλαισίων για τις καθημερινές σας προπονήσεις είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Σας κρατάει συγκεντρωμένους, αισθάνεστε πιο παραγωγικοί και στο τέλος οι προπονήσεις δεν μοιάζουν με μεγάλη προσπάθεια.

Ένα από τα πιο έξυπνα πράγματα που αποφάσισα ποτέ να κάνω στην καριέρα μου ήταν να βάλω ένα χρονικό πλαίσιο για το πόσο μεγάλες θα είναι οι προπονήσεις μου. Οι προπονήσεις σας μπορεί να μοιάζουν με δουλειά, αν απαιτούν πολύ χρόνο.

Γνωρίζοντας ότι έπρεπε να τελειώσω μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ενθάρρυνε να επικεντρωθώ σε αυτό που έπρεπε να κάνω. Αυτό δημιούργησε επίσης μεγαλύτερη ένταση ή προσπάθεια στις προπονήσεις μου και πέτυχα καλύτερα αποτελέσματα. Τα χρονικά πλαίσια βοήθησαν επίσης στο να μην αφήνω τις ασκήσεις να γίνονται βαρετές. Ανυπομονούσα για την επόμενη εκγύμναση γνωρίζοντας πόσο λίγο χρόνο θα έπαιρνε.

Συνέχεια + Ποικιλότητα + Αποτελεσματικότητα = Αποτελέσματα

Όλοι έχουμε διαφορετικές μεθόδους για να παρακινούμε τον εαυτό μας. Οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε στόχους για να μας δώσουν μια αίσθηση επείγοντος. Όταν θέτουμε στόχους, πρέπει να αποφεύγουμε δύο λάθη.

Ρεαλιστικοί Στόχοι VS. Lifestyle

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις της ζωής δεν επιτρέπουν την επίτευξη υψηλών στόχων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαχείριση του χρόνου λύνει αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, πρέπει να είστε ρεαλιστές. Οι προσδοκίες μπορεί να είναι τόσο υψηλές και όταν οι ευθύνες δεν σας επιτρέπουν να φτάσετε εκεί, η απογοήτευση μπορεί να παραλύσει. Αυτό δεν σας δίνει λόγο να ξεχάσετε τον καθορισμό υψηλών στόχων- απλώς δεν θέλετε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για αποτυχία.

Ετήσιοι Στόχοι

Ένας ή δύο κύριοι στόχοι το χρόνο είναι όσο μπορεί να αντέξει ένας εγκέφαλος και ένα σώμα. Αν προσπαθήσετε να επιτύχετε πάρα πολλούς στόχους ταυτόχρονα, μπορεί να χάσετε τη συγκέντρωσή σας. Θέλετε πάντα να εστιάζετε στη μεγάλη εικόνα.

Εποχιακοί Στόχοι

Ο καθορισμός τρίμηνων σταδιακών στόχων που ευθυγραμμίζονται με τους ετήσιους στόχους διατηρεί το κίνητρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι άνθρωποι αποθαρρύνονται και μερικές φορές συμβαίνουν τραυματισμοί αν συνεχίσουν το ίδιο πρόγραμμα προπόνησης για μια περίοδο τριών μηνών.

Κρατήστε Την Μπάλα Σε Κίνηση

Φυσικά, πολλές φορές οι άνθρωποι χάνουν τη δυναμική τους μετά την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Μπορεί να υπάρξει μια απογοήτευση στα συναισθήματα, σωματική κόπωση ή απλά θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα. Το ζητούμενο είναι να διατηρήσετε την μπάλα να κυλάει.

Προτάσεις:

  • Καθορίστε πρώτα τους συναισθηματικούς και εσωτερικούς σας στόχους.
  • Κρατήστε τις προτεραιότητές σας πάντα σε ευθυγράμμιση. Όταν ο χρόνος αποτελεί πρόβλημα, γυμνάστε τα πιο σημαντικά μέρη του σώματος.
  • Κρατήστε τη στάση σας μέρα με τη μέρα.
  • Μη φοβάστε ποτέ να αλλάξετε το πρόγραμμα προπόνησής σας. Τα προγράμματα δέκα έως δώδεκα εβδομάδων λειτουργούν καλύτερα.
  • Να βάζετε πάντα ένα καρότο μπροστά από το πρόσωπό σας για να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Με λίγα λόγια:

Δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο, μόνο σκληρή και συνεπής δουλειά. Προσπαθήστε να κάνετε τα προγράμματά σας διασκεδαστικά και αποτελεσματικά στον συντομότερο δυνατό χρόνο που μπορείτε. Δώστε στον εαυτό σας λίγη ευελιξία στους στόχους σας και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για τα επιτεύγματά σας.

Να έχετε κατά νου τη μεγάλη εικόνα. Ορίστε ετήσιους στόχους με ενδιάμεσους στόχους σταδιακής αύξησης. Καθώς πλησιάζετε στην επίτευξη ενός σκοπού, καθορίστε τον επόμενο χωρίς να χάνετε τη δυναμική σας.